De Vorm was een van de eerste bedrijven die het volledige potentieel van PET-felt inzag. Hoewel het al lange tijd in de auto-industrie wordt gebruikt, deed niemand het in de meubelindustrie. Het ziet eruit en voelt aan als traditioneel vilt, maar heeft dezelfde eigenschappen als kunststof. De Vorm heeft elf unieke kleurmengsels gecreëerd en al hun PET felt wordt lokaal geproduceerd.
PET-felt is duurzaam, gemakkelijk schoon te maken, geeft geen gas af en bevat geen zware metalen zoals lood of tin. De productie van PET felt maakt gebruik van de overvloedige wereldwijde plastic afvalstroom. Helaas wordt momenteel slechts 6% van alle plastic gerecycled, zodat het niet op stortplaatsen of in verbrandingsovens terecht komt en er meubilair, verlichting en akoestische producten van worden gemaakt.
De Vorms PET Felt producten bevatten een mix van post-consumer PET en virgin content. Ze streven naar het hoogste percentage gerecycled materiaal zonder afbreuk te doen aan kwaliteit en veiligheid. In hun ontwerpproces houdt De Vorm in gedachte dat hun PET Felt producten een zo lang mogelijke levensduur moeten hebben en recyclebaar moeten zijn. Om dat mogelijk te maken maken zij de meubels eenvoudig demonteerbaar zodat elk gebruikt onderdeel gescheiden, hergebruikt of gerecycled kan worden.
In de tijd die het kost om een slok uit een plastic fles te nemen, worden er 20.000 weggegooid. Elke dag worden er wereldwijd meer dan 1.300.000.000 flessen verkocht. Slechts 6% daarvan wordt achteraf gerecycled.
De Vorm werkt samen met lokale recyclingcentra om plastic flessen een tweede leven te geven. Dankzij de PET Felt technologie kunnen zij plastic afval gebruiken in het interieurontwerp en er een veelzijdig en duurzaam materiaal van maken. Laten we eens kijken naar de weg die plastic flessen afleggen om unieke meubelstukken te worden.
Flessen komen bij de recycling centra aan in dichtgeperste balen van 250 kg die uit elkaar worden gehaald, gereinigd en gesorteerd. De sorteermachine verwijdert alle gekleurde onderdelen, zoals doppen en etiketten.
Als de flessen gesorteerd zijn, gaan ze naar de granulator. De granulator verwijdert al het resterende afval. Wat ooit plastic flessen waren, zijn nu pure PET-vlokken, klaar voor de volgende fase.
Verder gaan de PET-vlokken door een extruder, waar ze smelten en polyestervezels vormen. Daardoor krijgt het harde plastic een zachte wolachtige textuur. De vezels worden vervolgens in dunne vellen gesneden om ze voor te bereiden op het verfelten.
De viltmachine vouwt de vezels in lagen en drukt ze samen. Dan begint het eigenlijke felten: duizenden naalden met weerhaken steken in het materiaal en maken er felt van. Vervolgens worden volgens hetzelfde principe drie vellen felt samengevoegd tot een dichte mat, klaar om te worden geperst.
PET-felt kan elke vorm aannemen. De 3D-persmachine maakt in één keer van een vel felt een stevige vorm met behoud van de zachte wolachtige textuur. Met deze methode kan PET-felt worden gebruikt voor de productie van stoelzittingen, wandpanelen, lampenkappen en meer.
In alle fasen van hun ontwerp- en productieproces houdt De Vorm zorgvuldig rekening met de wisselwerking tussen milieu-intelligentie en economische verbetering om afval, energieverbruik en het gebruik van schadelijke chemicaliën tot een minimum te beperken. Deze visie wordt benadrukt door de manier waarop zij PET-technologie gebruiken in hun collectie. PET-felt is een duurzaam en veelzijdig alternatief voor traditionele meubelmaterialen en biedt de hoogste productkwaliteit en gebruikerscomfort.