Wat is 3D-modellering en hoe wordt het gebruikt?

Met behulp van computersoftware creëert een 3D-modelleur een 3D-versie van een product dat al bestaat of dat moet worden gemaakt. Er zijn meerdere manieren om dit te doen, aangezien elke toepassing zijn eigen best practice systeem heeft. Een 3D-model voor een computerspel wordt anders opgebouwd dan een wolkenkrabber of een brug. 3D-modellen kennen een zeer breed scala aan toepassingen, van grote bouwprojecten tot Hollywood-films, en van Google maps tot mobiele games. En ook in productvisualisatie.

Hoe doen we dat?

Er zijn verschillende 3D model software mogelijkheden, maar bij Polyvorm hebben wij gekozen voor 3DS MAX vanwege de veelzijdigheid en precisie mogelijkheden. In 3DS Max worden modellen gemaakt door polygonen te manipuleren die bestaan uit kleine vlakken die een oppervlak vormen. Daar komt ook onze naam vandaan.

Je kunt het proces vergelijken met bouwen met lego en boetseren met klei. Net als bij lego kun je blokken toevoegen aan je 3D-model, en net als bij boetseerklei kun je die blokken naar wens vormen.

We beginnen met een 3D basisvorm, in de industrie bekend als een ‘primitive’: een eenvoudige kubus, bol, cilinder of een andere 3D basisvorm. Deze 3D-vormen zijn allemaal opgebouwd uit polygonen, en we kunnen individuele polygonen of de hele vorm manipuleren met een reeks technieken om uit te rekken, te knijpen en te boetseren om geleidelijk de 3D-visie van de primitieve naar voren te brengen.

We manipuleren de polygonen met “modifiers”, een verzameling van gevarieerde acties die kunnen worden toegepast. Een modifier kan een afschuining zijn die wordt toegevoegd aan de randen van een vorm. Een van de meest gebruikte modifiers is de ’turbosmooth’ die alle polygonen in de hele vorm in vieren verdeelt waardoor de hele vorm een hogere definitie krijgt. Dus, als een cirkel 16 secties heeft, passen we turbosmooth toe, zodat hij er nu 64 heeft, waardoor hij ronder lijkt, en we ook fijner kunnen modelleren. 

Echte details

Maar hoe zorgen we ervoor dat een 3D-creatie er echt uitziet? Er zijn meerdere factoren die een rol spelen, maar één ding dat een 3D-model vaak maakt of breekt, is onze aandacht voor kleine details uit de echte wereld, zoals lasnaden, kieren, vouwen of andere details die ons gewoonlijk niet opvallen… tot ze er niet zijn, en dan krijgen we het gevoel dat iets niet echt is, maar we kunnen niet verklaren waarom. Elk klein detail, elke kras of vlek, gebeurt op natuurlijke wijze, zelfs voordat een product de fabriek verlaat. In onze 3D-wereld worden al die details zorgvuldig uitgedacht en toegepast op het 3D-model. Betreedt de wereld van 3D-visualisatie, en uw perspectief in de werkelijke wereld zal ook veranderen.

Polygoon vs CAD

Wij werken in 3DS Max, wat een polygoon software tool is. CAD-modellen zijn uitstekende sjablonen en simulatoren voor echte scenario’s zoals bouw of productie, terwijl Polygon meer gericht is op visuele weergave en efficiënt Realtime gebruik, bijvoorbeeld in augmented reality games. 

Door de conversie van CAD naar Polygon ontstaan kleine fouten, zoals gaten, kieren en onderdelen die niet mooi passen. Dit worden diepe problemen naarmate het modelleerproces vordert.
Het conversieproces is als een loterij – soms krijg je er een goed model uit. Meestal niet, en wije merken dat we er geen essentieel werk aan kunnen doen, bijvoorbeeld het verfijnen van randen, het toevoegen van lasnaden of stiksels, en andere kleine details die een 3D-beeld echt doen lijken. 

Hoewel de meeste productontwerp- en productieprocessen uitgebreid gebruik maken van CAD-modellen, zijn ze niet de oplossing voor alles. Wij kunnen ze gebruiken als referentie, maar voor de beste resultaten bij 3D-visualisatie moeten we alle objecten opnieuw modelleren met Polygon.